Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą do ekspresu?

0 Comments

Nie zawsze najdroższa kawa będzie kawą najlepszą. Wybierając jakieś opakowanie ze ziarnami, trzeba też patrzeć na inne aspekty produktu. Najważniejsze jest to, by kawa ziarnista była świeżość. Świeżość można sprawdzić poprzez spojrzenie na datę wypalenia ziaren – im bliższa jest ona tej aktualnej, tym oczywiście lepiej. Informacje o dacie palenia muszą występować na opakowaniu produktu.

 

Każdy producent ma obowiązek przekazać tę wiadomość potencjalnemu klientowi. Oczywiście ziarna kawowca mają zwykle długą datę przydatności po spożycia i nawet po dwóch latach nieraz mogą być bezpiecznie używane, bo wciąż nie szkodzą zdrowiu, jednakże na przestrzeni takiego czasu na pewno stracą część swoich naturalnych własności. Utracą przede wszystkim smak. A to on jest tutaj najważniejszy.

 

Szukając dobrej kawy ziarnistej do ekspresu do kawy, trzeba też popatrzeć na proces palenia. Metoda palenia nierzadko w dużym stopniu decyduje o ostatecznym smaku napoju. Ziarna słabo palone mają bowiem dość łagodny smak. Nie są zbyt intensywnie i wykazują się też niższą zawartością kofeiny.

 

Zazwyczaj smakują tym, którzy na co dzień nie piją kawy, a sięgają po nią wyłącznie od czasu do czasu, bardziej się nią delektując. Z kolei ziarna długo palone, które przygotowuje się z pomocą wysokich temperatur, mają mocniejszy i bardziej charakterystyczny smak. Tworzone z nich napoje będą intensywniejsze i na ogół też ostrzejsze. Takie ziarna trafią do gustu wyłącznie nielicznych.

 

Oczywiście kawa ziarnista musi być też dopasowana do rodzaju ekspresu do kawy. W przypadku tego ciśnieniowego najlepiej sięgnąć po ziarna, które były palone długo i to w dość wysokiej temperaturze. Z pomocą ekspresu ciśnieniowego można przygotować z nich fantastyczne espresso. Ta mała i niepozorna kawka doskonale pobudza, a dzięki temu, że ma właśnie niewielki rozmiar, można błyskawicznie ją wypić z samego rana, aby zaraz potem udać się do pracy czy jeszcze innego miejsca.