Zwykła czarna kawa jest już passe. Powoli ludzie zastępują ją bowiem jej zieloną, znacznie bardziej odżywczą odmianą. To nowe i jakże wspaniałe odkrycie na rynku dietetycznym. Jak się okazało, niepalone ziarna kawowca mogą mieć dużo więcej cennych właściwości od tych palonych. Przede wszystkim lepiej radzą sobie z przyspieszaniem tempa metabolizmu. Oprócz tego mogą zmniejszać apetyt i w wyniku tego procesu ułatwiać odchudzanie.
Zielona kawa jest też świetnym napojem dla cukrzyków. Dzięki temu, że reguluje poziom glukozy we krwi, zapobiega też jej nagłym i gwałtownym skokom. Ogólnie wpływa też holistycznie na cały organizm, ponieważ staje się wzmocnieniem dla układu immunologicznego, co znaczy tyle, że poprawia odporność. Zielona kawa wspomaga walkę z licznymi i zróżnicowanymi problemami zdrowotnymi. Z powodzeniem mogą ją stosować pacjenci chorujący na różne schorzenia serca, a nawet i ci, którzy walczą obecnie z ciężkimi nowotworami.
Zielona kawa nie jest żadnym nowym produktem czy roślinnością. Tak naprawdę powstaje ona z dokładnie tych samych ziaren, z których dotychczas parzyło się zwykłą czarną kawę. Różnica wiąże się z obróbką tych ziaren. Dzięki temu, że nie poddaje się ich procesowi palenia, zachowują one swój naturalny zielony odcień. Kolor ten wynika natomiast z wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego, czyli związku należącego do grona przeciwutleniaczy.
W zielonej niepalonej kawie nie brakuje też innych wartościowych substancji odżywczych. Jest ona bogata w m.in. kwas salicylowy i galusowy, ale też i rozmaite witaminy oraz minerały, a zwłaszcza witaminy z grupy B, żelazo i sód. Każdy, kto zamierza zacząć pić ten napój, powinien jednak zapomnieć o smaku klasycznej kawy. Ta zielona niemalże w niczym jej nie przypomina. Wykazuje się mniejszą goryczką i jest też delikatniejsza, tak więc bliżej jej do zielonej herbaty niżeli do prawdziwej kawy. Aby poprawić jej smak, niektórzy dodają do niej odrobinę cukru i mleka. Wtedy jest naprawdę rewelacyjna.